Distribuie

O delegatie APOR a depus o cerere la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, solicitand Inspectorului General transmiterea unei note de serviciu prin care sa clarifice directorilor de scoli faptul ca metodologia de organizare a predarii disciplinei Religie în invatamantul preuniversitar nu solicita reinscrierea copiilor care au depus cerere la ora de religie.

Redam mai jos cererea depusa:

Catre:                 Inspectoratul Școlar al Municipiului București

In atentia:          Domnului Inspector General

Data:                   02.10.2015

 

Stimate Domnule Inspector General,

Asociaţia „Părinţi pentru ora de Religie” (A.P.O.R.) este o organizație non-guvernamentală independentă, cea mai importantă asociaţie de părinţi din România, cu peste 40 de filiale județene existente la nivel național. Scopul principal al Asociației este acela de a susține și îmbunătăți predarea Religiei în școală, iar în general, promovarea și monitorizarea respectării deopotrivă a drepturilor parentale și a intereselor copiilor în educație și viața de familie.

Dorim să supunem atenției Dumneavoastră o situație gravă înregistrată la nivelul unităților de învățământ din Municipiul București.

În data de 24.09.2015 s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 ordinul Ministrului Educației și Cercetării Științifice nr. 5.232/ 14.09.2015 cu privire la metodologia de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.

Apariția acestei metodologii de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar a creat un adevărat haos în școli. Indivizi cunoscuți pentru aversiunea lor față de religie și culte, prin manipulare si reacredinta in interpretarea legii, prin intermediul mass-media, fac presiuni asupra directorilor unitătilor din invătamantul preuniversitar pentru reinscrierilor copiilor, in fiecare an, la ora de religie.

Am primit foarte multe semnale din partea părinților pe care îi reprezentăm în Municipiul București, prin care aceștia sunt obligati de către directori să redepună cererea de înscriere la ora de religie. Părinții se simt discriminati, purtati pe drumuri inutil, umiliti, hartuiti, intimidați și nedreptățiți de aceste cerințe, reprezentanții unităților de invatamant realizând o ilegalitate prin transmiterea acestor solicitări.

Facem mai jos un scurt istoric al principalelor momente care au punctat înscrierea la ora de religie.

În urma campaniei naționale de înscriere la ora de religie din lunile februarie-martie 2015, inițiată de către APOR, la care au aderat personalități de marcă din spațiul public românesc, ca urmare a opțiunilor exprimate de către părinții și tutorii legali ai copiilor,  s-au depus peste 2,3 milioane de cereri de înscriere, înregistrate la unitățile de învățământ, ceea ce reprezintă peste 92% din numărul elevilor din Romania.

În luna mai 2015 APOR a salutat adoptarea de către Parlament a modificărilor aduse legii Educației, cu privire la modalitatea de înscriere la ora de religie. Aceste modificări au adus legea în acord cu decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 și respectă drepturile majorității covârșitoare a parintilor români. Astfel, „înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor”, iar „schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă”. În concluzie, cererile depuse rămân valabile pe toată perioada școlarizării sau până la eventuala retragere.

În data de 24.09.2015 s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 ordinul Ministrului Educației și Cercetării Științifice nr. 5.232/ 14.09.2015 cu privire la metodologia de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.

Din analiza textului Legii nr. 153/ 2015 și al metodologiei mai sus amintite, reiese clar că un părinte care a optat deja pentru înscrierea copilului la ora de religie nu trebuie să mai depună o nouă cerere.

Înscrierea la ora de religie se face o singură dată!

Însuși Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat public pentru mass media că „Cererea nu se depune în fiecare an școlar”. De asemenea, Liliana Preoteasa, actual director în cadrul Ministerului Educației și fost subsecretar de stat pe Preuniversitar, care a participat la elaborarea metodologiei a declarat public „Cred că metodologia spune destul de clar, în lege scrie că opțiunea de participare la ora de Religie se face în scris și dacă am optat o dată e clar, nu trebuie să mă exprim în fiecare an”.

În acest sens, vă rugăm respectuos, ca semn de apreciere față de părinții pe care îi reprezentăm la nivelul Municipiului București, să transmiteți către Directorii unităților din învățământul preuniversitar o nota de serviciu prin care să li se aducă la cunoștință interpretarea corectă a legii si sa opreasca abuzurile din scoli. Nu este necesară reînscrierea copiilor care deja au depus deja cerere de înscriere la ora de religie.

Acțiunea Dumneavoastră va aduce claritate si va stopa haosul din unitățile de invățămant. In cazul in care impotriva directorilor care aplică legea si metodologia  in mod corespunzător se fac plăngeri din partea acestor „agitatori publici”, APOR își manifestă disponibilitatea de a a-i susține gratuit din punct de vedere al consultanței juridice.

Asigurându-vă de întreaga noastră apreciere, așteptăm cu interes răspunsul Dvs.

Cu deosebită considerație,

Liana Stanciu

PREȘEDINTE APOR

 

Distribuie