Distribuie

Asociatia Părinti pentru Ora de Religie – APOR
Religia este parte a trunchiului comun, ceea ce înseamnă că RELIGIA NU ESTE ORĂ OPȚIONALĂ, privind din perspectiva legii Educației. Singurul lucru care s-a schimbat este modul de înscriere la oră – acum fac cerere cei care vor.
Pe de altă parte, FRECVENTAREA OREI DE RELIGIE ESTE OPȚIONALĂ, adică cine nu vrea, nu urmează disciplina Religie. Așa a fost și până acum. Nimeni nu a fost obligat să participe la ora de religie nici până la decizia CCR!
Concluzie: Ora de religie este obligatorie pentru Stat, care este obligat să asigure resursele necesare organizării ei, dar opțională în ce privește frecventarea ei de către elev.

Adrian Papahagi
“Trebuie spus dintru bun început că religia este singura materie în cazul căreia li se dă părinților dreptul să decidă ce e bine să studieze copiii lor. În logica învățământului public general și obligatoriu, niciuna dintre materii nu este opțională (cu excepția religiei). Statul decide, pe baza interesului comun al națiunii, așa cum îl identifică și îl definește la un moment dat, ce conținuturi se predau, în ce cantitate și cum: atâta istorie națională sau literatură română, atâta matematică, și așa mai departe.
“… poate că alt părinte, din considerente irelevante din punct de vedere religios, dar importante pentru el, va considera că matematica e o pură pierdere de timp pentru copilul său, un talentat pianist. Îi dăm dreptul să opteze împotriva matematicii? “
“Într-o logică liberală dusă până la capăt, oricare dintre materii ar trebui să fie opțională”
“Ce facem dacă fiecare părinte optează pentru sau împotriva fiecărei materii, organizăm un învățământ personalizat pentru fiecare elev?”
“Iată deci că transformarea religiei în materie opțională (în fine, și mai opțională, căci era deja opțională) este o aberație în logica actuală a învățământului de stat general și obligatoriu, în care statul, nu părinții sau copiii, decide ce materii și conținuturi sunt utile pentru tineri și, implicit, pentru națiune. “
Sursa: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1415973402036396&id=1401679646799105&refid=17

Distribuie