Distribuie

“Respectul fata de sine, fata de parinti, fata de colegii de clasa; ajutorul oferit parintilor si colegilor; identificarea criteriilor de alegere a valorilor, a drumului in viata; nevoia de argumentare si asumare a propriilor decizii la varsta adolescentei; limitarea libertatii prin dependente” – cateva extrase din ce se studiaza la ora de religie in clasele V-VIII

In ultimele zile, cotidianul “Adevarul”, in editia sa online, a oferit un spatiu larg de manifestare pentru “dez”-informare in ceea ce priveste continutul, maniera de intocmire si aprobare a programei orei de religie precum si participarea elevilor la aceasta materie.  Articolele abunda in acuzatii precum: nerespectarea legii, prozelitism, indoctrinarea copiilor, incuierea mintilor. Se  strecoara lunecos, precum delfinii printre valurile marii si alte subiecte: numarul mare de avorturi, saracia, privarea de acces la informatii stiintifice. Toate se datoreaza infamei ore de religie. Solutia oferita in final: sexualizarea copiilor!

Desi ne-am fi asteptat la mai mult din partea unor persoane care isi manifesta interesul pentru educatie, a unor persoane care au activat in Parlamentul Romaniei sau absolventi de studii superioare, in continutul articolelor identificam erori fundamentale de interpretare a legii, o lipsa crasa de informare, multa ura si agresivitate.

Legal sau ilegal? Logic sau aberant? Respect sau ura?

Screen Shot 2017-03-16 at 23.40.42Izul de “ilegalitate” aruncat asupra orei de religie este un afront direct adus martirilor acestui neam, care, spre surprinderea lor, si-au dat viata pentru credinta crestina. Timp de 2.000 de ani nu au cedat presiunilor credintelor pagane, nu au cedat torturilor din inchisorile comuniste, au iesit pe strazi in decembrie 1989 si au inscris in Constitutia Romaniei, printre drepturile si libertatile fundamentale, dreptul parintilor de a de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor (art. 29, alin 6), învăţământul religios fiind organizat şi garantat prin lege (art. 32, alin 7).

In aprilie 2015, peste 2,3 milioane de parinti  (aprox. 93%), au depus cerere scrisa pentru participarea copiilor la ora de religie. Conform legii educatiei nationale, cererea este valabila pe o perioada nedeterminata. Prin aceasta cerere, parintii au facut din ora de religie o materie vedeta: este singura care a fost validata direct, prin semnatura. Nici o alta materie din invatamantul romanesc (programa si profesori) nu a fost supusa unui asemenea proces de evaluare.

Constienti fiind ca acest drept fundamental de a-ti creste copii conform propriilor valori nu poate fi scos din constitutia Romaniei si parintii au optat pentru ora de religie, a mai ramas o singura solutie, disperata, aplicata si in vremurile de trista amintire ale comunismului: hartuirea!

Reprezentantii Ministerului Educatiei sunt persiflati si denigrati, directorii unitatilor de invatamant si profesorii sunt indemnati sa comita ilegalitati, fiind amenintati cu procese penale daca nu-i supun unui nou interogatoriu pe parinti. Parintii si copiii trebuie, in acceptiunea celor intervievati, sa depuna cerere la ora de religie in fiecare an. Cu alte cuvinte, 2,3 milioane de parinti si copii sunt socotiti lipsiti de discernamant si stampilati ca avand “tulburari de constiinta” la momentul depunerii cererii. Timp de 13 ani, intre clasa 0 si clasa a 12-a, ar trebui depuse 30.000.000 de cereri (da, ati citit bine, 30 de milioane). Nu ar conta faptul ca secretariatele scolilor ar fi ingropate in hartii, nu ar conta deranjul generat parintilor! Sa crape toti!

De ce se instiga la actiuni ilegale? De ce nu sunt lasati parintii in pace sa-si creasca copii dupa cum considera de cuviinta? De unde atata ura?

Toleranti sau intoleranti? Diversitate sau prozelitism?

Se acuza lipsa de acceptare a diversitatii religioase din partea cultului crestin ortodox, desi constitutia ofera fiecarei religii si confesiuni drepturi egale. Toleranta este atat de evidenta in societatea romaneasca incat a pune in discutie acest aspect, denota o mentalitate “talibana” si o lipsa crasa de informare. Esenta religiei crestine este una a tolerantei maximale fata de alte credinte, poporul roman (majoritar de confesiune ortodoxa) fiind, din toate timpurile, considerat unul dintre cele mai tolerante popoare, exprimarea publica a altor credinte decat cea crestina nefiind in nici un fel stanjenita.

Se refera autorii articolelor la elaborarea programei pentru ora de religie. acuzand ca numai cultul ortodox are programa de studiu. Pe pagina oficiala a Institutului de Stiinte ale Educatiei sunt prezente programele de studiu pentru toate religiile si cultele crestine recunoscute din Romania, asigurandu-se o transparenta totala (link aici).

Screen Shot 2017-03-16 at 22.56.41

Cu toate acestea se acuza lipsa de acceptare a diversitatii religioase si prozelitismul confesiunii crestin ortodoxe. Pe ce baza?

Morali sau imorali? Cetateni model sau indoctrinati?

Contestatarii orei de religie sunt nemultumiti ca se indoctrineaza mintile copiilor cu valorile morale promovate in cadrul cultulul crestin ortodox. Sa luam o singura valoare: CINSTEA. Una dintre cele 10 recomandari divine spune “sa nu furi”. Dupa cum vedem, o mare problema a societatii romanesti actuale este furtul. Problema Romaniei in ultimii 26 de ani nu a reprezentat-o lipsa inteligentei ci slaba ancorare a conducatorilor acestei tari in principiile morale. Uneori, desi stiau ca este bine sa fie cinstiti, nu au facut-o. De ce? Pentru ca dorinta de imbogatire, cand nimeni nu te vede, este uneori mai puternica decat o valoare morala.

Screen Shot 2017-03-16 at 22.57.03

Daca oamenii ar fi avut constiinta faptului ca tot ceea ce facem va fi aflat la un anumit moment dat si ca modul cum ne petrecem eternitatea depinde de faptele noastre, s-ar mai fi furat atat? De ce sa nu studiem valorile morale si sa nu le punem in legatura cu eternitatea si Cel ce a inventat lumea, reflectand responsabilitatea pe care o avem fata de semeni si fata de El?

Luminati sau intunecati?

Screen Shot 2017-03-16 at 22.57.16

In ceea ce priveste “luminarea mintii” si “ingustarea orizonturilor … credinta crestin ortodoxa sustine stiinta. NICAIERI in Biblie nu scrie ”Crede si nu cerceta”, ci din contra, scrie “Cautati si veti afla”. Singurul lucru pe care Credinta il spune Stiintei este sa aiba “bun simt”. Atata timp cat Stiinta nu a putut demonstra cum pestele s-a hotarat de unul singur sa sara din apa pe uscat, sa-si faca plamani anterior saltului ca sa respire, sa-si faca picioare ca sa mearga si sa-si lungeasca singur gatul, transformandu-se in girafa ca sa manance frunze, Credinta recomanda Stiintei sa lase loc si pentru alte ipoteze decat cea evolutionista. De ce vrem sa le spunem copiilor ca evolutionismul detine adevarul absolut si sa alungam din scoli o alta opinie?

Va recomandam un exercitiu de informare: deschideti o pagina de internet, www.google.ro, tastati unul dintre urmatoarele grupuri de cuvinte : “prima carte tiparita in Romania”, “prima carte tiparita in limba romana”, “prima scoala din Romania”, “prima universitate din Romania”. Ati aflat raspunsul la intrebarea “Cine a sustinut educatia din cele mai vechi timpuri in Romania?”

Screen Shot 2017-03-16 at 23.54.09

Traim vremuri in care minciuna este prezentata drept adevar, iar adevarul drept minciuna. “Cireasa de pe tort”,  toate aceste NE-adevaruri apar intr-un cotidian al carui nume este “Adevarul”.

Distribuie